EMDR eli silmänliiketerapia

EMDR- eli silmänliiketerapia nopeuttaa traumaattisesta tapahtumasta toipumista ja vähentää merkittävästi stressiä.

EMDR - Silmänliiketerapia
Mihin silmänliiketerapia (EMDR) perustuu?

Mihin EMDR perustuu?

Traumaattiset kokemukset tallentuvat oikeaan aivopuoliskoon pirstaleisessa muodossa, ja sieltä käsin ne jatkavat hoitamattomina ja kohtaamattomina elämäänsä kehollisina oireina, voimakkaina tuntemuksina ja aistikokemuksina.

Kehossa on hälytystila, jossa jokin asia muistuttaa menneestä traumasta ja ihminen elää mennyttä tapahtumaa ikään kuin se tapahtuisi nykyhetkessä. Trauma voi herättää kantajassaan paljon hämmentäviä oireita.

Miten EMDR toimii?

Silmänliiketerapia antaa mahdollisuuden vaikeiden kokemusten ja nykyisyyttä häiritsevien muistojen työstämiseen.  Menetelmän käyttö voi nopeuttaa traumaattisesta tapahtumasta toipumista ja vähentää merkittävästi stressiä menneisyyden tapahtumista. Terapia on Käypä hoito -suosituksen mukainen hoitomuoto traumaperäisen stressihäiriön hoitoon ja se sopii myös lapsille ja nuorille.

Terapialla voi paitsi poisherkistää yksittäisiä, häiritseviä muistoja, myös vahvistaa voimavaroja, onnistumisia, vahvuuksia ja kehomielen yhteyttä. EMDR-terapia on osoittautunut tehokkaaksi hoitokeinoksi mm. koulukiusaamisen jättämiin arpiin.

Mihin silmäliiketerapiaa käytetään?

  • Luodaan yhteys muiston keholliseen tallenteeseen, jolloin se on mahdollista kohdata ja prosessoida; itse muistoa ei poisteta, vaan siihen liittyvät hankalat tunteet ja tuntemukset
  • Vakavat traumat, kuten raiskaus, väkivalta, onnettomuudet, sodat jne.
  • Yleisemmät traumat, kuten lapsuuden muiston päivittäminen aikuisen näkemykseen
  • Tapahtumat, jotka ovat johtaneet elämää haittaaviin tunteisiin, ajatuksiin, käyttäytymiseen ja kokemukseen itsestä
  • Voimavarojen ja vahvuuksien lisääminen
Mihin EMDR:ää käytetään?

Tärkeä tietää

EMDR-terapiaa ei suositella, jos sinulla on hoitamaton päihderiippuvuus, akuutti psykoosi tai muuten hyvin kuormittava elämäntilanne traumaattisten kokemusten työstämiseen.

Lue lisää käypähoitosuosituksesta.

Tärkeä tietää hypnoterapiasta

Valmiina kokeilemaan silmänliiketerapiaa?

Jos kiinnostuit aiheesta, älä epäröi ottaa yhteyttä minuun, sillä se ei sido sinua mihinkään. Vastaan kaikkiin kysymyksiisi ja autan sinua pohtimaan, sopiiko EMDR juuri sinulle.

Terkuin,
Essi

Essi Vaskiranta - Toimintaterapeutti, Kliininen hypnoterapeutti - Ota yhteyttä